Nie są to typowe pierniczki, ale ciasteczka piernikowe :)
Tak wyglądają po upieczeniu:
Tak wyglądają po upieczeniu:
A tak w trakcie i po ozdobieniu:
Do ozdobienia użyłam lukru własnej roboty i barwników spożywczych oraz małych lentilek :)
Przepis na ciasteczka piernikowe dla zainteresowanych:
70 dag mąki
0,5 szkl. cukru
0,5 szkl. miodu
0,5 szkl. śmietany
0,5 kostki margaryny
1 łyżeczka sody
0,5 szkl. cukru
0,5 szkl. miodu
0,5 szkl. śmietany
0,5 kostki margaryny
1 łyżeczka sody
1 przyprawa do piernika
Wyrobione ciasto wstawić do lodówki na 12 godzin. wykrawane ciastka nie powinny być za cienkie, bo robią się wtedy zbyt kruche i twarde.
Piec od 20 do 30 min w 180 stopniach.
Piec od 20 do 30 min w 180 stopniach.
W związku ze zbliżającymi się świętami wpadłyśmy z mamą na pomysł, że takimi drobnymi smakołykami można obdarować bliskich znajomych.
Wystarczy tylko ładnie i szczelnie zapakować i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz